Menu

Blog

Így szeretünk mi

Így szeretünk mi

A magánéleti coaching folyamatok során időről-időre előjön a szeretet kinyilvánításának témája. Miből érzem én, hogy szeretnek, és mit teszek annak érdekében, hogy mások érezzék, hogy szeretem őket? Természetesen elsősorban párkapcsolati szinten jön elő a téma, de szülők esetében fontos lehet a gyerekeknél is.

Nem hiszem, hogy nagy titkot árulok el azzal, hogy a legtöbben úgy mutatjuk ki a másik felé a szeretetünket, ahogy mi magunk érezzük, hogy szeretnek. Például ha valaki az ajándékok által érzi, hogy a párja szereti, akkor valószínűleg úgy gondolja a párja is ebből fogja érezni, ezért igyekszik kisebb-nagyobb ajándékokkal meglepni. Mindeközben ha a párja szeretetnyelve a testi érintés, Ő az ölelés, a testi kontaktusok által érzi, hogy szeretik, így nem ugyanazt jelenti számára az ajándék, mint ahogy a párja gondolta.

Ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy nekünk mi a fontos, mi az amiből érezzük, hogy szeretnek, hogy azt ki tudjuk fejezni a másik felé. Ugyanilyen fontos az is, hogy megismerjük a párunk szeretetnyelvét, hogy úgy tudjuk kimutatni felé szeretetünket, hogy azt Ő is annak érezze.

Gary Chapman (amerikai pszichológus) alkotta meg a szeretetnyelveket, alapja, hogy a szeretet ugyanúgy tanuljuk, mint az anyanyelvünket. Mindannyian azon a nyelven fogadjuk be és fejezzük ki a szeretet, amelyre a legfogékonyabbak vagyunk. Éppen ezért fontos, hogy tágítsuk ismereteinket és megtanuljuk a másik felé a szeretetünket kommunikálni úgy, ahogy az az Ő számára befogadható.

Összesen 5 szeretetnyelvet különböztetünk meg: elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés.

Érdekes, hogy alapvetően ötféle kommunikációs csatorna képes lefedni a világ valamennyi emberének a szeretetnyelvét, de ez az igazság. Mindenki rendelkezik egy elsődleges nyelvvel, de vannak olyanok, akik kettővel is rendelkeznek. Előfordul az is, hogy valaki rendelkezik egy dominánssal és mellette egy másodlagossal. Szóval ez sem fekete vagy fehér, mint más sem.

Ha szeretnéd megtudni, hogy te melyik szeretetnyelvet beszéled, látogass el Gary Chapman hivatalos magyar oldalára és töltsd ki a rád vonatkozó tesztet. Jó hír a szülőknek, hogy nem csak felnőtt, hanem gyerekeknek szóló tesztet is találnak az oldalon. De ugyanígy megtalálható párban és egyedülállóknak szóló tesztek is.

 


There is no comment for this post

Closed for Comments