Menu

Blog

Átvenni az irányítást az életed felett?

Átvenni az irányítást az életed felett?

Sokan álmodozunk róla, hogy mennyi mindent csinálnánk az életünkkel, ha nem kellene minden nap bemenni dolgozni, ha nem lennének kötelezettségeink, ha szabadon azt tehetnénk, amit csak szeretnénk. Nem az első évről beszélek, amikor valószínűleg valamennyien bejárnánk a világot és szabadon turistáskodnánk. Hanem azt követően, amikor az állandóság iránti vágyunk elkezd feléledni. Gondolkoztál már azon, hogy ha valóban bármit megtehetnél, mit tennél az életeddel?

Ez egy egyszerű kérdés, de nagyon nehéz megválaszolni. A bennünk élő automatikus korlátok nem engedik, hogy a realitás talajától elrugaszkodva álmodozzunk. Ha még az álmokig el is tudunk jutni, azt hogy rálépjünk a megvalósítás útjára egy pokoli nagy lépésnek tűnik. Pedig nem is olyan nehéz, mint ahogy hinnénk. A coaching ülések során gyakran előfordul, hogy amikor arról beszélgetünk, hogy mit is szeretne az ügyfél valójában kezdeni az életével, a belsőjében megjelenő vágykép annyira megrettenti, hogy ez nem engedi, hogy belekezdjen a megvalósításba.

Legyen szó arról, hogy szeretne új szakmát tanulni, vezetővé válni a jelenlegi munkahelyén, adott esetben családot alapítani vagy saját vállalkozásba kezdeni. Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a vágy megjelenésének pillanatában rendelkeznünk kell minden tulajdonsággal, készséggel és kompetenciával, ami a beteljesítéshez szükséges. Ilyenkor egy lépést hátralépünk és megnézzük, hogy milyen távlatban reális, hogy teljesüljön a vágy. Majd rátérünk, hogy milyen lépések megtétele szükséges hozzá. A kettő összevetésekor szokott megtörténni a ráismerés, hogy az idő előrehaladtával, sorrendbe állítva a szükséges lépéseket képesek leszünk reális időn belül elérni a célunkat. Miközben ha csak arra koncentrálunk, hogy nem tudunk akkorát ugrani, amekkorát kellene, az ösztönösen visszafog minket a fejlődéstől. Viszont amikor kisebb lépésekre osztjuk a teendőket, akkor máris megvalósíthatóvá válik az álmunk.

Úgy hiszem valamennyi vágy megvalósításában sokat segíthet, ha tudatosítjuk mit szeretnénk elérni, annak milyen lépései vannak, milyen erőforrásokra támaszkodhatunk a felmerülő nehézségek leküzdésében és hogy azt időhöz is kössük. Így valóságossá válik és képesek leszünk cselekedni. Minden vágyakozót arra buzdítok üljön le és engedje meg magának, hogy a fenti kérdéseket átgondolja. Természetesen ebben kérheti egy coach segítségét is, mert egyszerűbb a más által feltett kérdéseket megválaszolni, mint a sajátjainkat. A lényeg viszont az eredmény, ha megteszed ezt az első lépést, már nem a félelmeid, hanem Te saját magad fogod irányítani az életed, amely nagyobb erő, mint amit valaha is el tudtál képzelni.


There is no comment for this post

Closed for Comments