Menu

Blog

Instant boldogság

Instant boldogság

Mindannyian boldogok akarunk lenni. Ez nem nagy rejtély. Mindenki másban találja a boldogságát. Ez sem rejtély. Viszont a boldogság meghatározása, megtalálása, tudatosítása és megélése már nagy feladat.

Sokszor teszem fel a kérdést az ügyfeleimnek, hogy mi teszi őket boldoggá és a legtöbb alkalommal meglepődnek a kérdésen. Majd bevallják még soha nem gondolkoztak ezen. Ez teljesen független nemtől, kortól, sokszor hangoztatjuk, hogy csak boldogok szeretnénk lenni, de megfoghatóvá már nem tudjuk tenni.

Mindannyian beleesünk a pillanatnyi boldogság csapdájába, ami csak adott kis időben szolgáltat boldogság érzést, majd elillan és üresen maradunk utána. Úgy gondolom hasznosak és fontosak ezek az apró gesztusok, amelyeket saját magunknak teszünk és boldogságot tudunk fecskendezni a lelkünkbe, viszont oda kell figyelnünk, hogy ne essünk át a túloldalra, mert olyankor jelenik meg az üresség is. Ilyen lehet a kedvenc édességünk, ételünk, játékunk, italunk, ruhánk bármi. Ezek jellemzője, hogy könnyen hozzáférhető, azonnal fogyasztható, használható és szinte azonnal megadja a kívánt hatást.

Ha nem tartunk mértéket, egy idő után észrevesszük (jó esetben), hogy már nem jelent akkora boldogságot, jó érzést, inkább csak betapaszt valami lyukat. Az adott kis boldogság cseppünkhöz fordulunk ha rossz kedvünk van, ha megbántottak, ha nehéz dologgal szembesülünk, ha unatkozunk, ha tartalmat szeretnénk érezni stb. Ilyenkor jövünk rá, hogy ezzel csak pótolni szerettünk volna valamit, ami hiányzik az életünkből.

Ez az a felemelő pillanat, amikor lehetőségünk van átvenni az irányítást és azt mondani, hogy saját magamtól szeretnék boldog lenni és nem valami mesterkélt dologtól, amelyre saját magamat kondicionáltam. Őszintén hiszem, hogy mindenkinek szüksége van boldogságfalatra, ami jó hatással van a lelki egészségünk megőrzésére, viszont ha ez átfordul és egy instant megoldásnak használjuk, ettől az egy bizonyos dologtól pl. vásárlástól várjuk a boldogságunkat azzal elbújunk és elengedjük a gyeplőt.

Érdemes átgondolni, hogy mik azok a kis gesztusok, amiket megteszünk magunknak, hogy a lelkünket ápoljuk, és ezt követően, hogy ez egészséges mértékben van-e jelen az életünkben. Ha meglátjuk, hogy valami túlszaladt rajtunk érdemes megvizsgálni mit ad az adott dolog és mi az, amit elfogadhatónak tartunk és mit nem. Nehéz kordában tartani ezeket, de nem lehetetlen feladat, egy kis odafigyeléssel képesek vagyunk rá. Ülj le, gondold át, majd mondd ki magadban „itt vagyok” és megérdemlem a boldogságot. Érzed az erőt? Még nem, akkor mondd ki még egyszer, de úgy hogy azt hidd is el 🙂 Ha egyedül nem megy, ne feledd van hova fordulnod segítségért.


There is no comment for this post

Closed for Comments