Menu

Blog

Coaching kérdések: kinek az életét éled?

Coaching kérdések: kinek az életét éled?

Egy egyszerű kijelentés: mindenkinek jogában áll a saját életét élni. De mit is jelent ez pontosan? Sok esetben találkozom azzal, hogy nap-nap után éljük az életünket, tesszük, amit kell, halmozzuk, amit kell. Felkelünk reggel, bemegyünk dolgozni, munka után elvégezzük az otthoni kötelezettségeket, lefekszünk, majd jön a következő nap. Persze mindig vannak apró örömök (szerencsés esetben), amik kizökkentenek a hétköznapokból, de nem kérdőjelezzük meg, hogy biztos azt az életet éljük, amit szeretnénk. Néhány coaching kérdés, amit érdemes átgondolni.

Soha nem felejtem el azt az estét, amikor először megengedtem magamnak, hogy megkérdőjelezzem kinek az életét is élem. Egy nagyon húzós időszak közepén voltam, minden nap túlóra, kimerültség, folyamatos stressz. Hazaértem este, kiültem az erkélyre és kitört belőlem a zokogás. Legmélyebb énemből tört elő, hogy én nem akarom ezt csinálni. Olyan erősen eluralkodott rajtam az érzés, hogy nem bírtam már elhessegetni, kezdenem kellett vele valamit. Számot vetettem az addigi életemmel és rá kellett jönnöm, hogy nem tesz boldoggá, amivel foglalkozom. Lehet mondani, hogy nem azért van a munka, hogy boldoggá tegyen, de már akkor is hittem, hogy az embernek jogában áll élvezni amit csinál. Ekkor szembenéztem a legelnyomottabb részeimmel és megadtam a lehetőséget, hogy újba kezdjek. Már aznap este tudtam, hogyan tovább és rá két évre itt vagyok. Ennél természetesebb nem is lehetne, de mégis hosszú éveken át a közelébe sem engedtem magam. Lássuk, hogyan kezdhetünk neki a folyamatnak.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy azt a bizonyos estét megelőzően két évvel ezelőtt jártam egy coachnál, akinek a mai napig nagyon hálás vagyok. Ő ültette el a bogarat a fülembe, hogy bármikor változtathatok. Aznap este is eszembe jutott, hogy mit mondana most nekem és abban a pillanatban leültem a számítógép elé és elkezdtem a képzéseket böngészni. Na de visszakanyarodok, milyen coaching kérdéseket érdemes körbejárnunk, hogy egyáltalán megtudjuk, hogy valóban azt tesszük, azt az életet éljük, amit szeretnénk:

 • Hogyan tekintesz az életedre?
 • Mik a terveid a következő három hónapra?
 • Mennyire vagy elégedett a jelenlegi életeddel?
 • Emlékezz vissza a pályaválasztásodra: mi volt az oka, hogy ezt a pályát választottad?
 • Mennyire volt ez a Te a döntésed, és mennyire valamilyen külső hatás?
 • Mi az, amit a legjobban szeretsz a munkádban?
 • Ha újrakezdhetnéd, ugyanezt csinálnád?
 • Ha most választhatnál, mivel szeretnél foglalkozni?
 • Mi az, amivel szívesen töltöd az időd?
 • Mit jelent neked a boldogság?
 • Mi kell ahhoz, hogy boldog légy?
 • Gyerekkorodba mi szerettél volna lenni?
 • Hány gyerekkori álmodat valósítottad meg?

Ezt a kérdéslistát a végtelenségig lehetne folytatni, de úgy hiszem elég gondolatébresztő, ahhoz hogy lásd, hogy ha ezek vagy ehhez hasonló kérdések nem merültek még fel benned, akkor kevésbé vagy tudatos az életeddel kapcsolatban. Érdemes néha megállni és átgondolni, hogy mit, miért teszünk. Nincs annál megnyugtatóbb, amikor látjuk a célunkat, kitartunk mellette és arra haladunk. Ilyenkor biztosan tudhatjuk, hogy azt tesszük, amit mi magunk szeretnénk.


There is no comment for this post

Closed for Comments