Menu

Blog

Frusztráció, negatív érzelmek átadása másoknak

Frusztráció, negatív érzelmek átadása másoknak

Nap mint nap találkozunk azzal, hogy valaki a saját frusztrációját ragasztja ránk, sokszor észre sem vesszük, csak elkezd nőni a feszültség bennünk és jó esetben felismerjük ezt és le tudjuk rakni, rossz esetben viszont tovább adjuk másoknak. Érdekes kérdés és egy következő alkalommal fogok vele foglalkozni, hogy hogyan rakjuk le a mások által ránk zúdított negatív érzéseket, de most nézzük meg, hogyan ismerhetjük fel, ha épp mi magunk rakjuk rá másra és hogyan tehetünk ellene.

Egyik barátnőmmel beszélgettem nemrég arról, hogy mennyire rossz, amikor valaki ránk teszi a saját félelmeit, gondjait, frusztrációját és milyen nehéz ezt észrevenni és nem magunkénak tudni. Aztán gyorsan odajutottunk, hogy sajnos ugyanezt mi magunk is megtesszük másokkal, úgy hogy a legtöbbször ennek tudatában sem vagyunk.  Csak épp magával ragad bennünket egy rossz érzése és a tehetetlenség eredménye, hogy másnak is adunk a terhünkből.

Miből fakad ez a dolog? Szüntelenül hasonlítjuk magunkat másokhoz és ha még nem is rossz szándék vagy irigység vezérel bennünket, ha vágyunk valamire, amit egy adott pontig nem sikerült elérnünk és máson azt tapasztaljuk, hogy játszi könnyedséggel elérte azt, akkor hajlamosak vagyunk kevesebbnek, kisebbnek érezni magunkat, amely frusztrált érzést kelthet bennünk. Ezt a plusz feszültséget valahogy le kell vezetnünk.

Persze amit mi tapasztalunk a másikból, az mindig a saját szemszögünkből érzékeljük, így nem látjuk, hogy lehet nem is volt neki olyan könnyű azt elérni, vagy ha épp ez nem is okozott plusz nehézséget a számára, az élet más területén, Ő is harcol a saját démonjaival, ami lehet a mi életünkben teljesen rendben van.

Mindenki küzd valamivel, valamiért és hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a saját nehézségünk nehezebb, mint a többieké. Természetesen a legtöbben nem a másik személyre vagyunk mérgesek, mert neki sikerült valami, ami nekünk még nem, hanem sokkal inkább nem tudunk mit kezdeni azzal a tükörrel, amit nekünk mutat.  Nehéz szembenézni a saját elakadásainkkal, nehézségeinkkel. Ha belátjuk, hogy nem a másikat, hanem saját magunkat kellene megvizsgálnunk máris egy lépéssel előrébb vagyunk.

A frusztrációnk átadásának egy másik módja, amikor betelik a pohár és egy teljesen független harmadik személyre zúdítjuk rá haragunkat. Tipikus ilyen eset, amikor állunk a buszon, valaki véletlen rálép a lábunkra és úgy förmedünk rá, mintha a legnagyobb bűnt követte volna el, amit a világegyetem látott.

Mindkét esetben a másik félen múlik, hogy tovább adja-e a tőlünk indult negatív érzéseket és az spirálként terjed tovább, amíg valaki meg nem állítja. Ehelyett lehetőségünk van rá, hogy mi magunk tegyünk az ellen, hogy továbbadjuk másoknak a frusztrációinkat és ezzel könnyítsünk a saját és a környezetünk lelkén is.

Ebben a kérdésben nincs instant megoldás, muszáj távolabbról megvizsgálni az életünket, hogy tehessünk a frusztráció állapota ellen. Viszont ahhoz, hogy ezt az érzést ne adjuk át másoknak, fontos hogy tudatosan kezeljük a helyzetet.

Az alábbiakban olyan trükköket szedtem össze, amik segíthetnek elindulni az úton. Minden gondolat után néhány kérdést találsz, amit megválaszolva már is indulhatsz a változás útján.

1.Felismerés – fontos, hogy felismerd és szembenézz vele, hogy sajnos előfordul, amikor nem neked adják át, hanem épp te adod másnak a saját frusztrációdat?

 • Mi az a hiányosság, ami a leginkább frusztrál téged?
 • Ki az, akinek meg van az, amire vágysz és neked nincs meg?

2. Kötelezd el magad – ha megfogadod magadban, hogy nem szeretnéd többé másra nyomni a negatív érzelmeidet, elindítod a belsődet az odafigyelés útján.

 • Mi az oka annak, hogy nem szeretnéd tovább adni a negatív érzéseidet?
 • Mit gondolsz mi történik a másikban egy ilyen esetben?

3. Elemezz – ha már legalább egy esetre emlékszel, amikor átadtad a frusztrációdat másnak, gondold végig mi történt akkor.

 • Képzeld magad elé azokat, akiken már biztos adtál át a saját frusztrációdból. Mit gondolsz, hogy érezték ekkor magukat?
 • Mit gondolsz ők hogyan szabadultak meg ezektől az érzésektől?
 • Mi váltotta ki belőled a frusztrációt? Milyen érzés volt?

4. Ismerd fel – ha az első három lépést megtetted, akkor elindultál a tudatosítás útján, így jó eséllyel egy következő alkalommal felismered, ha ilyet teszel.

 • Mi történik benned, amikor a frusztráció elindul?
 • Hogyan érzed magad ilyenkor?
 • Mit tehettél volna másképp?

5. Adj időt magadnak – az ilyen jellegű tudatosítás és a változás között bizonyos időnek el kell telnie, hiszen többnyire megszokásból működünk és időt igényel, hogy új formát vegyünk fel.

 • Türelmes típus vagy?
 • Fel tudsz idézni olyan esetet, amikor valamilyen viselkedéseden változtattál? Mennyi időt vett igénybe?

6. Állj elé – ha már elérkezettnek érzed az időt, kezdj kicsiben. Vegyük például, hogy egy új sportkocsira vágysz és ahányszor meglátod Bélát egy pont olyan autóban, amit szeretnél érzed, hogy kezd előjönni a frusztráció érzése benned. Állja meg és mondd ki magadban hangosan: „nem a Béla hibája, hogy nekem még nincs ilyen autóm. Ha eljön az ideje nekem is lesz.”

 • Mi lehet az a mondat, amit ha elmondasz magadnak meg tudod előzni, hogy szétterjedjen benned a rosszérzés? Írd le egy papírra!

7. Vegyél egy mély levegőt – lehet ez tűnik a legsablonosabb mondatnak, de az az igazság, hogy mindig segít. Ha a levegővételre koncentrálsz meg tudod magadat nyugtatni anélkül, hogy annak bármilyen külső jele lenne.

 • Figyeld meg nyugodt állapotodba a légzésedet és igyekezz ezt a szintet elérni.

8. Mondd ki – ha bátor vagy és közeli ismerősöd váltja ki az érzést, egyszerűen mondd el neki mit érzel. Természetesen asszertív módon fejezd ki, hogy örülsz a sikerének, de te is már rég vágysz arra a dologra és most ez benned hiányérzetet vált ki.

 • Hogyan tud inspirálni téged más sikere, hogy a sajátod felé vedd az irányt?
 • Meg tudod kérni, hogy ossza meg veled a tapasztalatait?

9. Kísérletezz – nincs biztos recept és mivel mindenki „saját maga legjobb tudója” biztos vagyok benne, hogy számos ötlet jutott eszedbe, hogy neked mi válhat be egy ilyen helyzetbe. Vesd papírra őket!

Mit tehetsz még?

A fentiekben egy bizonyos helyzet helyi kezelése állt a középpontban. Számos aspektusa van a frusztrációnak, a negatív érzelmek átadásának, ahhoz, hogy ezeknek a kialakulása ellen is tudjunk tenni magas szintű önismeretre van szükség. Sokszor mondjuk, hogy hatékonyabb a megelőzés, mint a kezelés, amivel szerintem mindenki egyet is tud érteni, de sok esetben már nincs lehetőségünk megelőzni, hiszen már ott van. Ezekre az esetekre lehetnek hasznosak a fenti trükkök. Ha pedig bővebben is szeretnénk mögé látni és a gyökereknél megoldani, akkor érdemes az önismeret fejlesztésének útján elindulni. Nehéz és rögös, de a te utad 😉


There is no comment for this post

Closed for Comments