Menu

Blog

Miben tér el a coaching a terápiától?

Miben tér el a coaching a terápiától?

Sok ügyfelem teszi fel a kérdést, hogy mi a különbség a coaching és a pszichológussal folytatott terápia között. Saját tapasztalatomból kiindulva azt tudom mondani, hogy rengeteg különbség és még több hasonlóság van a két ülés között. Viszont mégis nagyon jól körülhatárolható, hogy milyen témákban tud a coaching hatékony segítségül szolgálni és mely esetek azok, ahol hosszabb terápiára van szükség. Coachként a coaching oldaláról fogom bemutatni a különbségeket, illetve fontos leszögeznem, hogy egész tanulmányok taglalják ezt a témát, így ez csak bevezetőnek szánom, semmiképpen nem tekinthető komplex magyarázatnak.

Az első és legfontosabb, hogy a coaching egy megoldandó kérdésre koncentrál (egy témára), amely kihat a jelenre és jövőbeni változást eredményez, anélkül, hogy múltban felmerülő előzményekkel foglalkozna. Nem feltétlenül az okokat, inkább a megoldásokat keresi.

Az egyén erőforrásaira épít és az egyik cél, hogy a kliens megtalálja és mozgósítani tudja saját erősségeit. Azaz kerüljön tisztába erőforrásaival, pozitív tulajdonságaival, ezeket fogadja el és legyen képes tudatosan használni, előhívni azokat.

Nagyon fontos különbség, hogy egy coach nem állít(hat) fel diagnózist, nem diagnosztizál.  Természetesen lehetnek percepciói, hogy adott gondolatok, mondatok, mozzanatok mögött mi húzódhat meg, amelyek helyességét kérdések formájában igyekszik felderíteni, ezzel segítve a klienst, hogy több szemszögből megvizsgálja a problémáját.

Egy coachnak tisztában kell lennie a coaching korlátaival és olyan esetekben, ahol felmerül mentális probléma tanácsolnia kell az ügyfélnek, hogy keresse fel pszichológus vagy pszichiáter segítségét. Tudom, ez szigorúan hangzik, de fontos, hogy megtartsuk a coachingot egy saját edzőnek, aki segít, hogy elérjük céljainkat, megerősödjünk, de ha közben kiderül, hogy mélyebb gyökerei vannak a korlátainknak, akkor érdemes más szakember közreműködését is kérni. Hozzáteszem ez az esetek nagyon kis százalékában fordul elő.

Forrás: https://www.tonyrobbins.com/coaching/life-coach-vs-therapist/

A coach leginkább a megoldásra törekszik, hogy a kliens egy elakadáson átlépve tovább tudjon menni. Ezzel szemben a pszichológus meg akarja érteni, fel akarja tárni azt a bizonyos elakadást. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei, a kérdés az, hogy mik a céljaink, megérteni az elakadásunkat, feltárni a miérteket vagy továbblépni rajtuk.

A coaching folyamat során csak akkor kalandozunk a múltban, ha az segíthet valamely mintázat kirajzolódására, de minden más esetben a jelenre és a jövőre koncentrálunk. Előre nézünk.

Egy másik nagyon fontos különbség, hogy a coaching során szinte végig kérdésekkel operálunk, feltételezzük, hogy minden kérdésre ott a válasz az egyénben, aki a legjobb „tudója” saját magának, így nem adunk tanácsot, nem mondjuk meg, hogy mit kellene tennie, hanem segítjük, hogy saját maga meg tudja hozni a döntéseit, meg tudja tenni a lépeseket, amiket szeretne.

Ahogy már az előzőekben is említettem, a coaching során egyszerre egy témával dolgozunk, például arra szerződünk, hogy a folyamat során, amely 5 alkalmat ölel fel a munkahelyi hatékonyságnöveléssel vagy épp a munkahelyváltáson dolgozunk. Természetesen az adott témához kapcsolódóan számos egyéb dolog is felmerül, amelyet közösen értékelünk, hogy melyekkel foglalkozzunk és melyekkel nem. Ami a lényeg, hogy nagyon célirányosan, korlátozott időtartam alatt dolgozunk a témán, így biztosítva a hatékony és viszonylag gyors előrelépést.

A legnagyobb különbség az ülés céljában található. A coaching célja a készségfejlesztés, a teljesítménynövelés, míg a terápia célja a gyógyítás. Úgy vélem ez megfelelően értelmezhetővé teszi a lényegi különbséget a coaching és a terápia között. Természetesen arra buzdítok mindenkit, akit mélyebben érdekelnek a különbségek, hogy kutasson tovább, olvasson minél több forrásból.

 


There is no comment for this post

Closed for Comments