Menu

Blog

A siker kulcsa: önmagunkba vetett hit

A siker kulcsa: önmagunkba vetett hit

Az élet valamennyi területén megjelenik az önmagunkba vetett hit, hiszen akármennyire is egyszerű lenne a kész tényekre alapozva meghozni döntéseinket, a saját magunkba vetett hit az, ami segít megugrani az egyre magasabb léceket.

A hit nem kézzel fogható, nem lehet alátámasztani érvekkel, nincs azonnali igazolása, mégis olyan erős meggyőződés, amely átsegít a nehézségeken, képessé tesz olyan cselekedetek elvégzésére, amire korábban nem volt tapasztalatunk.

Gondolj bele, milyen nagyszerű érzés volt, amikor először mentél egyedül iskolába és habár benned volt a félelem, sikerült egyedül megcsinálnod. Vagy amikor állásinterjún sikerült a legjobb formádat mutatnod. Vagy amikor sikerült megdöntened valamilyen sportban a saját rekordodat. Minden ilyen esetben fontos a saját magadba vetett hit, amely segít előhívni rejtett képességeidet.

Robin Sharma, motivációs tréner szerint: „A hit nem más, mint újra meg újra elismételt gondolatok, amelyek végül a személyes igazságainkká válnak. Az a szomorú ebben, hogy mindent hit végül önbeteljesítő jóslattá válik. Akár azt hiszed, hogy valami lehetséges, akár azt, hogy lehetetlen, végül biztosan igazad lesz. A hiedelmed meghatározza a viselkedésedet.”

A fenti gondolatmenetet követve nagyon fontos, hogy pozitív üzenetekkel, gondolatokkal segítsük saját magunkat, hiszen ha hisszük, hogy sikerül, akkor valóban sikerülni is fog. A coaching folyamatok során sokszor merül fel az az elakadás, hogy a kliens kitűz egy célt maga elé, viszont az odavezető utat nem tervezi meg csak azt látja, hogy nem rendelkezik minden képességgel, ami az eléréséhez szükséges, ezért neki se kezd az egésznek. Ilyenkor szó szerint számot vetünk, sorrendbe tesszük a lépéseket és mindig csak egyre koncentrálunk. Máris nem olyan félelmetes az az út. Ahogy az egyes lépéseket megteszi úgy nő az önbizalom és az önmagába vetet hit is.

Ahhoz, hogy az útra léphess, el kell, hogy hidd, hogy KÉPES VAGY rá, hogy elérd a célod. Kezdd el pozitív üzenetekkel bombázni saját magad, éld meg a sikereidet, ismerd fel a képességeidet, fedezd fel a saját magában rejlő erőt, mert ez a siker és boldogság fő kulcsa.

Záró gondolatként: Végvári Magdolna, Aranytükör blogjában olvastam ezt a megnyerő gondolatot: „Az önbizalom tulajdonképpen pozitív elvárás magunkkal szemben” – ez vezéreljen. 🙂


There is no comment for this post

Closed for Comments